Monitor.ba
Sapa Rice Field

Razlika između smeđe riže i bijele riže

Možda ste čuli da je smeđi pirinač hranljiviji od belog pirinča, ali se pitate postoji li zaista velika razlika između njih. Smeđi i bijeli pirinač su i škrobovi – i dobro funkcioniraju u supama, suši, tepsijama, prilozima, burritima i prženim prženjima. Iako razlika između ove dvije vrste riže može izgledati suptilna, smeđa riža je često zdraviji izbor.

rice

Sadržaj kalorija

Smeđa riža općenito sadrži nešto manje kalorija po porciji od bijele riže. Nacionalna baza podataka o nutrijentima američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) izvještava da 1 šolja kuvanog smeđeg pirinča daje 218 kalorija, dok kuvani beli pirinač sadrži 242 kalorije po šoljici. Stoga, ako pokušavate smanjiti kalorije, smeđa riža je bolja opcija.

Ugljikohidrati i vlakna

Smeđa riža i bijeli pirinač su namirnice s visokim udjelom ugljikohidrata, ali smeđa riža sadrži manje ukupnih ugljikohidrata i više vlakana od bijele riže. USDA izvještava da šolja smeđeg pirinča sadrži 46 grama ukupnih ugljikohidrata, uključujući 4 grama vlakana. Jedna šolja belog pirinča sadrži 53 grama ugljenih hidrata, ali manje od 1 grama dijetalnih vlakana. Budući da vlakna pomažu u povećanju sitosti, pomažu u zdravoj kontroli težine i mogu pomoći u poboljšanju nivoa holesterola u krvi, smeđi pirinač bogat vlaknima je opet bolji izbor.

015/366 - Brown rice

Proteini i masti

I smeđi i bijeli pirinač su namirnice s niskim udjelom masti, a svaka sadrži oko 4,5 grama proteina u svakoj porciji od 1 šolje. Drugim riječima, ove dvije vrste riže se ne razlikuju mnogo u pogledu sadržaja proteina i masti.

Vitamini i minerali

Dok smeđi pirinač prirodno sadrži više vitamina i minerala od bijelog pirinča jer je bijeli pirinač rafinirano zrno, većina sorti bijelog pirinča obogaćena je određenim vitaminima i mineralima – što znači da su proizvođači dodali hranljive sastojke pirinču tokom obrade. Smeđi i bijeli pirinač su izvori vitamina B i male količine željeza i cinka. Bijeli pirinač je često dobar izvor folne kiseline.

Glikemijski indeks

Smeđi pirinač ima niži glikemijski indeks (GI) od bijelog pirinča. Prema Harvard Health Publications, prosječni glikemijski indeks smeđeg pirinča je 50, a prosječan GI bijelog pirinča je 89. Namirnice s višim glikemijskim indeksom imaju tendenciju da brzo porastu, ali onda opadaju. Hrana sa nižim GI ne uzrokuje brz skok šećera u krvi, ali vam pomaže da se osjećate sitima tokom dužeg vremenskog perioda.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.