Monitor.ba
fish sticks baked fish sticks fish 4498838

Riblji štapići: jesu li pametan izbor?

Prednosti i nedostaci postoje za odabir smrznutih ribljih štapića kao užine. Riba i plodovi mora sadrže niz esencijalnih nutrijenata. Međutim, mnoge vrste ribljih štapića su pohane, pržene i bogate kalorijama i natrijem. Ako često posežete za smrznutim ribljim štapićima kao užinom, pazite da to činite umjereno.

fish sticks fried potatoes 275251

Korisni nutrijenti u ribi…

Riblji štapići se obično prave od pollocka, vahnje ili bakalara — sve bijele ribe bogate proteinima, vitaminom B-12 i niacinom. Smrznuti riblji štapići općenito sadrže oko 3 grama proteina po štapiću, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA ) Nacionalna baza podataka o nutrijentima. Stoga, ako pojedete porciju od pet ribljih štapića, dobijate oko 15 grama dijetalnih proteina. Proteini pomažu u zdravoj kontroli težine, povećavaju sitost i pomažu u izgradnji i popravljanju mišićnog tkiva.

Zabrinutost oko kalorija…

Budući da su riblji štapići uglavnom pohani i prženi, većina njih nije niskokalorična hrana. Jedan smrznuti riblji štapić sadrži 78 kalorija, prema USDA. Dakle, ako jedete porciju od pet štapića kao užinu, možda ćete unijeti oko 390 kalorija. Za usporedbu, porcija kuhanog atlantskog bakalara od 3 unce sadrži samo 89 kalorija i skoro 20 grama proteina. Ako se umjesto toga odlučite za riblje štapiće, potražite pečene riblje štapiće sa smanjenom masnoćom, koji sadrže oko 180 kalorija i 9 grama proteina u svakoj porciji od pet štapića.

O natriju…

Riblji štapići općenito su bogati natrijumom, što može biti problematično ako imate visok krvni tlak ili bolest srca. Prema USDA, porcija od pet smrznutih ribljih štapića sadrži 565 miligrama natrijuma. Čak pet pečenih ribljih štapića sa smanjenom masnoćom sadrži 340 miligrama natrijuma. Dijetetske smjernice za Amerikance iz 2010. predlažu ograničavanje unosa natrijuma u ishrani na 1.500 do 2.300 miligrama dnevno, a Američko udruženje za srce preporučuje unos manje od 1.500 miligrama natrijuma dnevno.

Zaključak:

Pečena riba je zdravija od smrznutih ribljih štapića jer sadrži više proteina, vitamina i minerala, ali manje kalorija i manje natrijuma. Ako umjesto toga odaberete riblje štapiće, činite to umjereno, vodite računa o ukupnom unosu kalorija i ograničite natrij u ishrani na preporučene razine. To znači da i dalje možete uključiti male porcije ribljih štapića u plan obroka koji je zdrav za srce.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.