Monitor.ba
File:Soy-rice milk 2.jpg

Rižino mlijeko – prednosti i nedostaci

Rižino mlijeko je treća najpopularnija alternativa bez mlijeka, pored sojinog i bademovog mlijeka. Pijenje pirinčanog mleka opskrbljuje vas mnogim esencijalnim nutrijentima preko mekinja i klica ovog integralnog zrna, ali postoje i neki zastoji u poređenju sa drugim mliječnim alternativama. Ispod su neke prednosti i prednosti pijenja rižinog mlijeka.

Glass of rice milk

1. ZA: odlična alternativa

Rižino mlijeko je najhipoalergeniji od svih mliječnih proizvoda. Ljudi s intolerancijom na laktozu ili alergijom na kazein ne mogu jesti mliječne proizvode, a oni s alergijom na soju ili orašaste plodove ne mogu piti sojino ili bademovo mlijeko. Pirinčano mlijeko sadrži izdašnu zalihu uravnotežene ishrane za one koji ne mogu tolerirati druge alternative mlijeka.

2. ZA: Nema zasićenih masti ili holesterola

Pirinčano mlijeko ima najmanju količinu masti u odnosu na sve druge alternative. Postoji samo 1 gram masti po šolji pirinčanog mleka i sve masti su nezasićene. Pirinčano mlijeko također ne sadrži kolesterol, pa je dobro za osobe s ograničenim unosom masti i kolesterola u ishrani.

3. Protiv: Nije prikladno za dijabetičare

Pošto je pirinač veoma škrobnast, takođe je i pirinčano mleko. Jedna šolja pirinčanog mleka sadrži 33 grama ugljenih hidrata, 3 do 4 puta više od količine mleka ili sojinog mleka. Ako imate dijabetes, rižino mlijeko može uzrokovati iznenadno preopterećenje šećerom. Stoga bi vam možda bilo mnogo bolje da pijete kravlje, sojino ili bademovo mlijeko.

4. Protiv: Nizak nivo proteina

Kravlje i sojino mleko imaju uporedivu koncentraciju proteina – oko 7 do 8 grama po šoljici. Pirinčano mlijeko je mnogo manje sa samo 2 grama u svakoj porciji. Zbog toga, pijenje pirinčanog mleka možda neće biti tako zadovoljavajućeg ukusa u poređenju sa preostala dva, i neće delovati tako dobro za kontrolu apetita.

5. ZA: Dobar izvor vitamina B

Smeđa riža prirodno je bogata svim vitaminima B koji su neophodni za vaš metabolizam, cirkulaciju i funkciju živaca. Neki od ovih vitamina mogu se izgubiti tokom prerade pirinčanog mlijeka, ali većina ovih nutrijenata nastaje ako kupite obogaćene proizvode.

6. ZA: Promovirajte kardiovaskularno zdravlje

U pirinčanim mekinjama ima dosta hranljivih materija zdravih za srce, a ove hranljive materije se takođe nalaze u pirinčanom mleku. Nezasićene masti potiču iz ulja pirinčanih mekinja, koje mogu smanjiti holesterol u krvi. Niacin i vitamin B6 su takođe efikasni u tu svrhu. Rižino mleko je odličan izvor magnezijuma, koji pomaže u kontroli krvnog pritiska. Gvožđe i bakar povećavaju proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, dajući vam bolju oksigenaciju i vitalnost.

7. Protiv: Nizak nivo kalcijuma

Nemojte se oslanjati na domaće pirinčano mlijeko za kalcij. Postoji samo 20 miligrama kalcijuma po porciji prirodnog pirinčanog mleka, što je oko 1% vaše dnevne potrebe za kalcijumom. Kupite one obogaćene u trgovini ako ne uzimate dodatne suplemente kalcija. Gotovo pirinčano mlijeko je obogaćeno tako da sadrži 25% do 30% kalcijuma u svakoj porciji.

8. Puno antioksidansa

Rižino mlijeko sadrži više mangana i selena od bilo koje druge alternative. Ovo su moćni antioksidansi koji vas štite od svih vrsta infekcija i karcinoma. Pijenje pirinčanog mleka takođe može da ojača vaš imuni sistem.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.