Monitor.ba
Brown Sugar Cubes / Brauner Würfelzucker

Smeđi šećer je bolji od bijelog šećera?

Iako biste općenito trebali ograničiti unos i smeđeg i bijelog šećera, možda ste čuli da je smeđi šećer bolji za vas. Iako smeđi šećer može sadržavati nešto više esencijalnih nutrijenata od bijelog šećera, on nije nužno zdrav.

White sugar with spoon

Šta je to smeđi šećer?

Smeđi šećer je jednostavno bijeli šećer pomiješan sa melasom. Stoga smeđi šećer može zadržati svoj oblik poput mokrog pijeska, dok bijeli ne može. Sirovi šećer je također općenito smeđe boje i nastaje kada sok šećerne trske ispari. Međutim, mnogi ljudi nazivaju smeđi šećer granuliranim bijelim šećerom s dodanom melasom.

Da li je smeđi šećer zaista bolji?

Melasa i smeđi šećer sadrže više esencijalnih nutrijenata od bijelog šećera, pa je odabir smeđeg šećera u odnosu na bijeli tehnički zdraviji. Na primjer, supena kašika melase je dobar izvor dijetalnog kalijuma – i obezbeđuje male količine kalcijuma, magnezijuma i vitamina B. Međutim, količina ovih esencijalnih nutrijenata koju biste dobili iz smeđeg šećera je vrlo mala i neće puno pomoći da zadovolji vaše dnevne potrebe za hranjivim tvarima. Nadalje, baš kao i bijeli šećer, melasa i smeđi šećer su dodani šećeri koje treba ograničiti u vašoj prehrani koliko god je to moguće kako biste izbjegli neželjeno debljanje i povećan rizik od kroničnih bolesti.

Kalorije

Smeđi šećer i bijeli šećer sadrže približno isti broj kalorija po porciji. Kašičica upakovanog smeđeg šećera daje 17 kalorija, a 1 kašičica bijelog šećera sadrži 16 kalorija, napominje Nacionalna baza podataka o nutrijentima američkog Ministarstva poljoprivrede. Dakle, ako tražite načine da smanjite kalorije, odabir smeđeg šećera u odnosu na bijeli neće biti od koristi.

Koliko šećera je previše?

Kako biste povećali svoje zdravlje i smanjili rizik od neželjenog debljanja i kroničnih bolesti, ograničite dodane šećere — uključujući bijeli šećer, smeđi šećer i melasu — što je više moguće, predlaže Američko udruženje za srce (AHA). AHA preporučuje da većina žena ograniči unos šećera na 100 kalorija ili manje dnevno, a muškarci ne jedu više od 150 kalorija iz dodanog šećera dnevno. Jedan gram šećera daje 4 kalorije.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.