Monitor.ba
Soy Milk

Sojino mlijeko, zdravstvene prednosti…

Sojino mlijeko, koje se proizvodi natapanjem, mljevenjem i kuhanjem zrna soje u vodi, veoma je hranljiv napitak. Soja je prirodno bogata esencijalnim masnim kiselinama, proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Ovi nutrijenti daju energiju i održavaju vaše tijelo na optimalnom nivou. U nastavku je šest najvažnijih zdravstvenih prednosti koje možete dobiti od pijenja sojinog mlijeka.

soy milk soy soybean soy milk 2263942

  • Najvažniji atribut sojinog mlijeka je njegova sposobnost da poboljša profil lipida u krvi. Za razliku od mliječnog mlijeka koje je bogato zasićenim mastima i kolesterolom, mast sojinog mlijeka je uglavnom nezasićena s nultim holesterolom. Mononezasićene i polinezasićene masne kiseline u soji mogu inhibirati transport holesterola u krvotok. Istraživanja su pokazala da redovno uzimanje soje može značajno smanjiti koncentraciju triglicerida i lipoproteina niske gustine (LDL) u krvi i podići nivo lipoproteina visoke gustine (HDL). Ovaj kombinovani efekat čini sojino mleko idealnim napitkom ako imate visok holesterol ili imate porodičnu istoriju koronarnih bolesti srca.
  • Omega-3 i omega-6 masne kiseline, kao i moćni fito-antioksidansi u soji, mogu efikasno zaštititi vaše krvne sudove od lezija i krvarenja. Ova jedinjenja se vezuju za sluznicu krvnih sudova i brane vaše ćelije obloge od napada slobodnih radikala i naslaga holesterola. Vezivanje ovih hranljivih sastojaka takođe poboljšava fluidnost i fleksibilnost vaših krvnih sudova, tako da su oni mnogo otporniji na promene krvnog pritiska.
  • Sojino mlijeko prirodno ima manji sadržaj šećera od običnog mlijeka. Kravlje mlijeko ima oko 12 grama šećera po šoljici, za razliku od samo 7 grama u sojinom mlijeku. Zbog toga šolja punomasnog sojinog mleka ima samo 80 kalorija, što je ekvivalent obranom mleku. Osim toga, mononezasićena masna kiselina u sojinom mlijeku može inhibirati crijevnu apsorpciju masti, što je još jedna velika prednost za gubitak težine. Konzumiranje sojinog mlijeka također vam daje dodatnu dozu vlakana, održavajući osjećaj sitosti duže vrijeme.
  • Sojino mlijeko je bogat izvor fitoestrogena, jedinstvenog biljnog hormona koji može inhibirati proizvodnju testosterona kod muškaraca. Smanjeni nivoi testosterona mogu značajno smanjiti rizik od raka prostate. Istraživanja su pokazala da muškarci koji jedu hranu bogatu sojom imaju manju vjerovatnoću da razviju hipertrofiju prostate ili rak prostate.
  • Tokom menopauze, prirodna proizvodnja estrogena žene pada na minimum. Naglo smanjenje estrogena stvara brojne zdravstvene probleme za žene u postmenopauzi. Žene u postmenopauzi imaju veći rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i gojaznosti. Također su osjetljiviji na depresiju, promjene raspoloženja, nesanicu i druge psihičke poremećaje. Fitoestrogen u soji je efikasna zamena za estrogen. Redovno uzimanje soje je odličan način za prevenciju i ublažavanje ovih postmenopauzalnih sindroma.
  • Osteoporoza je još jedna bolest povezana sa godinama i hormonima. Fitoestrogen u soji može pomoći u ubrzavanju apsorpcije kalcija u vašem tijelu i spriječiti gubitak koštane mase. Za maksimalnu korist, obavezno kupite sojino mlijeko koje je obogaćeno dodatnim kalcijem i vitaminom D.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.