Monitor.ba
Energy drinks

Sportska pića koja treba izbjegavati!

Hladan sportski napitak ide ruku pod ruku s vrućim ljetnim danom ili dugim, napornim treningom. Međutim, ova popularna pića imaju lošu stranu. Sportski napici sadrže velike količine natrijuma, za koji se smatra da nadoknađuje elektrolite izgubljene tokom znojenja. Međutim, vrlo mali broj vježbača radi dovoljno naporno da bi sportsko piće moglo biti potrebno.

Uz to, vodeći brendovi sportskih pića obično sadrže čak dvije trećine šećera od običnih gaziranih pića. Mnoge sorte također sadrže visokofruktozni kukuruzni sirup ili umjetne zaslađivače, arome i boje za hranu. Stoga je važno da malo kopate prije nego što napravite zalihe.

drink energy drink soft drink 2403580

Gatorade

Gatorade, dugogodišnji lider u napitcima za hidrataciju, pokrenut je od skromnih početaka na Univerzitetu Florida, a evoluirao je u jedno od vodećih svjetskih sportskih pića. Međutim, ovaj standardni napitak je prepun nepotrebnog šećera i natrijuma. Jedna porcija od 12 unci Gatorade’s Thirst Quencher sadrži 21 gram šećera. Međutim, budući da obična boca sadrži 32 unce, vi zapravo konzumirate 56 grama šećera, oko jedne petine preporučene dnevne količine ukupnih ugljikohidrata i otprilike dvostruko više od preporučene za dodatnu potrošnju šećera. Osim toga, Gatorade se može pohvaliti gotovo dvostruko većom količinom natrijuma od drugih vodećih brendova, radeći na stimuliranju mehanizma žeđi.

Powerade

Prepuna kalorija i šećera, boca Poweradea od 32 unce sadrži oko 300 kalorija i također je puna natrijuma. Dok se Gatorade sastoji uglavnom od vode i saharoze, drugi sastojak Poweradea je kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze, a kasnije slijede prirodne i umjetne arome. Iako bi vas njegov slatki okus mogao potaknuti da pijete više da biste se pravilno rehidrirali, konzumiranje tako velikih količina lako može povećati kalorije, šećer i natrij do nepotrebnih, a ponekad i štetnih nivoa.

Vitamin Water

Glaceau Vitaminwater i njegovi konkurenti, kao što su Propel i SoBe Life Water, su dodani vitamini i elektroliti u svakoj boci. Međutim, iza ovih dodatih vitamina krije se velika doza šećera. Većina sorti sadrži oko 33 grama (više od 6 kašičica) šećera. Ove vrste sportskih napitaka su i velika zamka kalorija – prosječna boca sadrži oko 2,5 porcije, što olakšava popiti više od 100 kalorija, samo malo kalorija u običnom gaziranom napitku. Što se tiče vitamina, Vitamin Waters se fokusira na vitamine B i vitamin C, koji su svi rastvorljivi u vodi, što znači da ih naše telo ne skladišti. Jednom kada konzumirate ono što je vašem tijelu potrebno, ostatak se odbacuje, ne pružajući dodatne koristi.

Sve u svemu, dok se sportske “koristi” konzumiranja sportskih napitaka dobro promiču u medijima, njihova stvarna efikasnost je manje nego sigurna. Na kraju dana, obična stara voda je i dalje standardna upotreba kada je u pitanju rehidratacija nakon treninga.

Eldin Junuzovic

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.