Monitor.ba
sports cycling races cycles move 4663417

Sprint triatlon – šta je to?

Sprint triatlon je triatlon na kratke staze, idealan za one takmičare koji su novi u sportu. Budući da takmičenja zahtijevaju manje treninga i iskustva, sprint triatloni su vrlo popularna vrsta takmičenja u izdržljivosti.

bahrain triathlon swimming water 81234

Triatlon je fizičko takmičenje koje uključuje tri discipline: plivanje, biciklizam i trčanje. Ova tri događaja se završavaju uzastopno bez prekida. Triatlon su aktivnosti izdržljivosti koje pokrivaju velike udaljenosti.

Prvi moderni triatlon održan je u Mission Bayu, San Diego, Kalifornija 25. septembra 1974. Od tada su triatloni postali izuzetno popularni, a sada se održavaju širom svijeta. Najpoznatiji triatlon je Hawaiian Ironman. Ovo takmičenje je godišnji događaj i bio je prvi triatlon na duge staze. Sastoji se od 2,4 milje plivanja, 112 milja vožnje biciklom i 26,2 milje trčanja.

Sprint triatloni su triatloni na kratke staze, obično se sastoje od plivanja na 750 metara, vožnje biciklom na 20k i trčanja na 5k. Ovo je polovina udaljenosti olimpijskog triatlona i manje od četvrtine udaljenosti Ironmana. Udaljenosti se mogu neznatno razlikovati od događaja do događaja, ali obično se pridržavaju gore navedenih standarda. Zbog svojih kraćih udaljenosti, sprint triatloni su postali sve popularniji i idealni su za sportiste početnike ili početnike.

Većina sprint triatlona će tražiti od takmičara da dođu ranije na događaj. Ovdje će se sportisti prijaviti i dobiti svoje individualne trkačke brojeve. Zatim će postaviti svoju tranzicijsku zonu, određeno područje duž rute gdje će trkači pohraniti svoje bicikle, patike i svu drugu opremu potrebnu za sljedeću fazu utrke. U manjim disciplinama, svi sportisti će startovati zajedno. Međutim, na većini utrka, sportaši su obično podijeljeni u profesionalne i amaterske grupe. Amateri se zatim mogu dalje razdvojiti u grupe na osnovu starosti ili pola.

Triatlon počinje plivačkim dijelom utrke. Startovi će biti ili masovni startovi, gdje svi članovi odvojenih grupa počinju zajedno, ili talasni startovi, gdje će manje grupe početi svakih nekoliko minuta. Plivački dio utrke obično će se odvijati u otvorenim vodama. Stoga će većina učesnika nositi mokra odijela. Kada se završi, sportisti će izaći iz vode i krenuti ka prelaznom području. Biciklistička etapa prati unaprijed označenu stazu i obično završava tamo gdje je počela, u blizini tranzicijskog područja. Konačno, faza trčanja je također duž označene staze koja se završava na ciljnoj liniji.

Natjecanje u triatlonu je fizički zahtjevan zadatak. Čak i trening za triatlon na kratkim stazama, kao što je sprint, može potrajati nekoliko sedmica ili mjeseci treninga, ovisno o nivou vaše fizičke spremnosti. Budući da su sprint triatloni sportovi izdržljivosti, najvažniji dio treninga je poboljšanje vaše izdržljivosti kardiovaskularnim vježbama. Nemoguće je takmičiti se u triatlonu bez kardiovaskularnih sposobnosti. Osim kardio aspekta, razvoj mišića je takođe ključna komponenta režima treninga. Budući da su triatlon multidisciplinarne aktivnosti, a svaka disciplina uključuje korištenje različitih mišića, razvoj mišića cijelog tijela je vrlo važan.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.