Monitor.ba
man board drawing muscles strong 2037255

Šta je to kataboličko stanje?

Tijelo se suočava sa kataboličkim stanjem tokom normalnih metaboličkih funkcija. Ova ideja, za razliku od anaboličkog stanja, zapravo definira razgradnju hrane i nutrijenata tako da će kasnije imati sposobnost da se izgrade i dodaju procesu rasta mišića ili tkiva.sunset boy open arms gesture 110305

Definiranjem kataboličkog stanja u ljudskom tijelu, strastveni fitnes entuzijasti imaju mogućnost da lakše ostvare svoje ciljeve. Na primjer, znajući da mišići zapravo podnose fazu raspada zbog hormona koji se oslobađaju tokom svakog treninga, imate mogućnost da se suprotstavite ovom fenomenu konzumiranjem visokokvalitetnih izvora hranjivih tvari prije, za vrijeme ili nakon vježbanja.

U najosnovnijem pisanom obliku, katabolički proces uključuje sve i sve što se prirodno događa ili izaziva razgradnju većih molekula na nekoliko manjih građevinskih blokova. Ovi odvojeni dijelovi se na kraju kombiniraju u procesu poznatom kao anabolizam, koji uvelike doprinosi rastu mišićnog tkiva.

I katabolizam i anabolizam prirodno rade zajedno u ljudskom tijelu kako bi se održao zdrav nivo energije i izdržljivo, funkcionalno mišićno tkivo. Međutim, prije nego što bilo koji mišić stekne sposobnost da koristi od ova dva glavna procesa, jednostavni naučni faktori moraju uzeti svoj pravi tok.

Kada hrana uđe u tijelo, od prvog trenutka, molekuli veće veličine prirodno postaju manji. Ideja probave zapravo podrazumijeva katabolizam. Jednom kada se čestice hrane razbiju na manje hranjive tvari, ovi kemijski sojevi koji su nekada činili veće molekule hranjivih tvari oslobađaju energiju kroz proces oksidacije.

Katabolički proces oslobađa energiju koja pomaže u održavanju pravilne mišićne aktivnosti. Proces oksidacije koji se dešava tokom katabolizma pomaže u sintetizaciji neophodnih hemijskih gradivnih blokova koji su adenozin trifosfat (ATP). Višestruki ATP molekuli daju ćelijama moć da prenesu više energije proizvedene tokom kataboličkog procesa u anabolički proces.

U osnovi, katabolizam djeluje kao jedini dobavljač energije za pravilno očuvanje i rast u gotovo svim stanicama.

Osim što pomaže u napajanju ljudskog tijela energijom koja je neophodna za rast i funkcioniranje, katabolizam ponekad djeluje kao negativan proces koji dovodi do štetnih učinaka na zdravlje. Ovo se ne događa često, ali kada tijelo ima izuzetno visoku stopu katabolizma, za razliku od anabolizma, mišićno tkivo i esencijalne masne naslage koje se nalaze u tijelu postaju iscrpljene.

Na primjer, tokom odmora, tijelo ima tendenciju da se oporavi i ostane u anaboličkom stanju. Kada se tijelo ne odmara na odgovarajući način tokom dužeg vremenskog perioda, kao kod dugotrajne intenzivne vježbe, mišićno tkivo će nastaviti da se razgrađuje. Bez pravilnog unosa ishrane, prirodni proces rasta i popravke tkiva neće se odvijati.

Iako ovo ne zvuči posebno problematično, jednostavno zamislite da ostanete u stalnom stanju iscrpljenosti. Doslovno, kada stvarno mišićno tkivo u tijelu izdrži produžene dijelove kataboličkog stanja, ono izjeda samo sebe u pokušaju da pronađe izvor uskladištene energije.

Većina ljudi koji žive zdrave stilove života koji uključuju pravilnu prehranu i vježbanje ne susreću se s kataboličkim problemima. Međutim, visoki nivoi stresa i hormonske neravnoteže izazivaju štetne efekte koji narušavaju prirodnu ravnotežu između anabolizma i katabolizma.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.