Monitor.ba
chocolate bars dark chocolate 183543

Tamna čokolada, mliječna čokolada ili bijela čokolada?

Proizvedena od kakao zrna i pruža aromu poželjnu mnogim ljudima, čokolada je proizvod koji se obično konzumira u Sjedinjenim Državama. Postoji mnogo različitih vrsta čokoladnih proizvoda (tj. tamna, mliječna i bijela čokolada), a neki pružaju više zdravstvenih koristi od drugih. Ako odlučite da dodate čokoladu u svoj dnevni meni, činite to umjereno kao dio dobro izbalansiranog plana obroka. Previše čokolade može dovesti do neželjenog debljanja.

white chocolate chocolate food 380702

Varijacije sastojaka i ukusa

Prisutne su varijacije okusa između tamne čokolade, mliječne čokolade i bijele čokolade zbog razlika u načinu proizvodnje svake vrste čokolade. Tamna čokolada se pravi kombinacijom čvrstih materija kakaa, kakao putera i šećera, ali sadrži malo ili nimalo mleka. Tamna čokolada često daje poluslatki, blago gorak ukus u poređenju sa mlečnom i belom čokoladom. Mliječna čokolada sadrži više mlijeka i mliječnih masti od tamne čokolade, što joj daje kremastiju teksturu, manje gorak okus i svjetliju smeđu boju. Bijela čokolada, koja je bijele boje, ne sadrži čvrsti kakao kao tamna i mliječna, ali ima kakao puter, mlijeko i šećer.

Bijela čokolada često sadrži više kalorija od tamne i mliječne čokolade. Jedna žlica Hershey čipsa od tamne čokolade sadrži 70 kalorija, dok isti dio čipsa Hersheyjeve mliječne čokolade daje 70 kalorija, a Hershey čips bijele čokolade sadrži 80 kalorija po žlici. Sve tri ove različite vrste čokolade daju oko 1 gram proteina, 8 do 9 grama šećera i oko 4,5 grama masti – od čega je većina zasićenih masti. Mliječna čokolada i bijela čokolada daju male količine kalcija, dok tamna čokolada sadrži malo željeza iz ishrane.

Najzdraviji izbor

Tamna čokolada općenito nudi više zdravstvenih koristi od mliječne ili bijele čokolade. Recenzija objavljena 2011. u Antioxidants and Redox Signaling otkrila je da kakao u čokoladi (posebno tamna čokolada) bogat antioksidansima, pruža kardiovaskularne prednosti smanjenjem upale, štiteći kožu od oksidativnog oštećenja i pomaže u poboljšanju kognitivnih funkcija i raspoloženja. Također može smanjiti rizik od dijabetesa i povećati sitost. Druga studija objavljena 2013. u European Review for Medical and Pharmacological Sciences otkrila je da je konzumacija tamne čokolade koja sadrži 70 posto kakaa povezana s povećanjem dobrog kolesterola visoke gustoće lipoproteina i smanjenjem obima struka kod žena.

Zabrinutost

Uprkos potencijalnim prednostima konzumacije kakaa, crna, mliječna i bijela čokolada su sve prilično kalorične i dodatog šećera. Stoga, konzumiranje previše čokolade često dovodi do debljanja i može vas izložiti riziku da postanete gojazni ili gojazni. Američko udruženje za srce, ili AHA, sugerira da većina Amerikanki ne konzumira više od 100 kalorija dnevno iz dodanog šećera, što je jednako 25 grama dodanog šećera dnevno. AHA također preporučuje da većina muškaraca u SAD-u jede maksimalno 150 kalorija iz dodanog šećera, što je jednako 38 grama dodanog šećera dnevno.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.