Monitor.ba
apple sauce chunky applesauce bowl 544676

Umak od jabuka

Umak od jabuka je zdrava užina. Jabuke su prepune brojnih zdravstvenih prednosti i iako ne morate jesti jabuku dnevno da biste bili zdravi, jesti jabuku ili porciju sosa od jabuke nekoliko puta tjedno je dobra ideja za vaš plan za održavanje zdravlja i težine.

Umak od jabuka kao zdrava poslastica

Umak od jabuka je ukusna grickalica. Njegova tekstura i slatkoća čine sos od jabuka ugodnom hranom za mnoge ljude. Jabuke su odličan izvor prirodnih vlakana i vitamina C.

Najzdraviji sos od jabuka je napravljen od organskih jabuka sa korom i bez dodanog šećera. Jabuke vas potencijalno mogu izložiti pesticidima, pa će vas kupovina organskih sorti ili uvjeravanje da je vaš sos od jabuka napravljen od organskih jabuka zaštititi od ovih kemikalija.

Pulpa i kožica jabuka sadrže flavonoide, koji nude brojne zdravstvene prednosti. Flavonoidi u jabukama smanjuju upalu, regulišu krvni pritisak, smanjuju prekomernu proizvodnju masti u ćelijama jetre i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

Istraživanja o jabukama i umaku od jabuka

Iako su potrebne dodatne studije, pokazalo se da jabuke sprječavaju rak pluća i usporavaju rast tumora dojke. Jabuke i sos od jabuke su također proučavani u vezi s metaboličkim sindromom i istraživanja pokazuju da jabuke smanjuju rizik od ovog stanja. Dnevno jedenje jabuke ili sosa od jabuke također je povezano sa smanjenim rizikom od astme i poboljšanom funkcijom pluća.

Jabuke i sos od jabuke veoma su važni za zdravlje srca. Fitonutrijenti u jabukama djeluju kao antioksidansi koji podržavaju vaše srce. Rastvorljiva vlakna u jabukama smanjuju rizik od srčanih bolesti tako što smanjuju nivo lošeg holesterola.

Redovnim jedenjem sosa od jabuke, takođe ćete smanjiti rizik od razvoja masti na stomaku. Istraživanja pokazuju da pektin u jabukama potiskuje apetit, čineći jabuke ili sos od jabuka korisnim u programu mršavljenja. U jednoj studiji, pojedinci koji su jeli jabuke i kruške dnevno izgubili su više kilograma od onih koji su jeli isti broj kalorija u obliku zobenih kolačića. Nivo šećera u krvi im je takođe bio niži od onih koji su jeli zobene kolačiće.

Jabuke dolaze u nizu okusa od slatkih do kiselih. Red Delicious jabuke, Golden i Fuji jabuke su slađeg ukusa. Jabuke Granny Smith i Pippin manje su slatke, a više kisele.

Prednost pravljenja umaka od jabuka kod kuće je u tome što možete odabrati svoje omiljene jabuke i napraviti svoj sos od jabuka sladak ili kiselkast koliko želite. Da biste dobili potpunu zdravstvenu korist, uključite kore organskih jabuka i opustite se sa šećerom ili koristite zdravu niskokalorične ili bezkalorične zamjene za šećer. Pospite malo cimeta po ukusu. Kada kupujete umak od jabuka u trgovini, obavezno pročitajte sastojke i odaberite najprirodnije marke s malo šećera i bez kemijskih dodataka.

Ako jedete sos od jabuke nekoliko puta nedeljno, imaćete koristi od njegovih prirodnih vlakana, hranljivih materija i lekovitih svojstava. Ne samo da ćete iskusiti bolje zdravlje, možete koristiti sos od jabuke kao suzbijanje apetita dok uživate u njegovom slatkom i ukusnom ukusu.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.