Monitor.ba
Greek Chicken Bake

Uvijek treba da skinete pileću kožu prije jela!

Iako skidanje kože sa vaše piletine prije jela može imati neke prednosti, nije uvijek potrebno. Konzumiranje pileće kože zaista dodaje dodatne kalorije vašem obroku, ali postoje prednosti i za održavanje kože na piletini.

Chicken Breast Fillets

Prednosti pileće kože

Istina je da se pileća koža uglavnom sastoji od masti. Međutim, iako je mnogo puta masnoća koja se nalazi u životinjskoj hrani zasićena masnoća — koja može povećati vaš holesterol i rizik od srčanih bolesti kada se konzumira u višku — većina masti u pilećoj koži su zapravo nezasićene masti koje su zdrave za srce, prema Harvardskoj školi javnog zdravlja. Nacionalna baza podataka o nutrijentima američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) izvještava da 1 unca pileće kože sadrži oko 3 grama zasićenih masti, ali daje 8 grama nezasićenih masti.

Nadalje, Harvard School of Public Health napominje da kuhanje piletine s kožom pomaže da piletina ostane vlažna i ukusna. Dakle, ako kuvate pileću večeru za goste i želite da izbegnete blagu piletinu suvog ukusa, razmislite o tome da zadržite kožu na piletini.

Nedostaci jedenja kože

Glavni nedostatak držanja kože na piletini je to što ona dodaje dodatne kalorije i zasićene masti u vaš obrok. USDA navodi da 1 šolja kuvanih pilećih prsa bez kože sadrži 231 kaloriju, ali šolja kuvanih pilećih prsa sa kožom sadrži 276 kalorija. Dok je većina masti u pilećoj koži nezasićena, koža sadrži 3 grama zasićenih masti po unci – što je ista količina prisutna u 1 šolji kuvanih pilećih prsa. Američko udruženje za srce predlaže ograničavanje zasićenih masti u vašoj ishrani na 5 ili 6 posto ukupnog dnevnog unosa kalorija, što je jednako oko 13 grama zasićenih masti dnevno kada jedete 2.000 kalorija.

Postoje prednosti i nedostaci za skidanje kože sa piletine prije nego što je pojedete. Suština je da držanje kože na piletini neće drastično povećati vaš unos kalorija ili rizik od srčanih bolesti kada se jede u umjerenim količinama kao dio dobro izbalansiranog plana obroka. Pileća koža je loše ocenjena jer je bogata mastima. Ali pošto pileća koža sadrži više nezasićenih masti za srce nego zasićenih masti, nije tako loše kao što mislite.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.