Monitor.ba
Oatmeal

Zdrav doručak: Zobena kaša naspram Granole

Nedavna istraživanja su pokazala da je redovno konzumiranje doručka povezano s nekoliko ključnih ishoda, kao što su veći unos nutrijenata, povećana produktivnost i lakše upravljanje težinom. Ali ovo isto istraživanje također naglašava da nisu svi doručci stvoreni jednaki. Kada se uporede, dva favorita za doručak, zobena kaša i granola, pokazuju neke ključne nutritivne razlike.oatmeal brulee 3

Sastojci

Dok i zobene pahuljice i granola imaju zajedničku osnovu od zobi, njihovi konačni oblici nude dvije vrlo različite opcije za doručak. Zobene pahuljice se proizvode od zrna zobi koja se prerađuju u različite oblike kao što su čelično rezani zob, zdrobljena zob, mljevena zob i valjana zob. Granola je također napravljena od zobi, ali sadrži niz dodatnih sastojaka kao što su sjemenke, orašasti plodovi i sušeno voće. Osim toga, granola se često zaslađuje melasom, medom, nektarom agave ili šećerom. Svi ovi sastojci se zatim obično prže, dajući granoli konačnu hrskavu teksturu.

Kalorije i ukupna ishrana

Dodatni sastojci u granoli olakšavaju akumulaciju kalorija u maloj veličini porcije. Kada se uporedi 100 grama svake, zobene pahuljice sadrže 68 kalorija, dok vaša prosječna granola sadrži oko 471 kaloriju. Pored toga, granola takođe sadrži znatno više ugljenih hidrata sa 64 grama, u poređenju sa ovsenim pahuljicama od 12 grama. Što se tiče masti, obična ovsena kaša sadrži skromnih 1,4 grama, dok granola sadrži skoro 20 grama. Jedini nutrijent koji zobene pahuljice ne osvajaju u velikom broju su proteini, pri čemu zobena kaša ima 2,4 grama, a granola 10 grama.

Druge nutritivne prednosti

Prema American Cancer Society, zobene pahuljice sadrže nerastvorljiva vlakna koja pomažu u eliminaciji toksina iz tijela. Osim toga, zobene pahuljice također imaju rastvorljiva vlakna koja mogu pomoći u smanjenju nivoa LDL ili “lošeg” holesterola. Rastvorljiva vlakna također usporavaju probavu, pomažući vam da se osjećate sitima dugo nakon završetka obroka. Zob je takođe odličan izvor ključnih vitamina i minerala kao što su vitamin E, selen, bakar, gvožđe i magnezijum.

Presuda

Dok i zobena kaša i granola nude nutritivne prednosti zobi, zobene pahuljice pobjeđuju u bitki s malom prednosti. Orašasti plodovi i sušeno voće koje se često dodaju granoli nude zdrave masti i dodatnu količinu vlakana koja se lako mogu ugraditi u zdjelu ovsene kaše. Tamo gdje granola ne uspijeva je dodati šećer koji se koristi za davanje okusa i teksture granole, dodajući dodatnu masnoću, šećer i kalorije. Međutim, kada se koristi u umjerenim količinama ili sa nezaslađenim varijantama, granola i dalje može biti odličan dodatak vašem repertoaru za doručak.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.