Monitor.ba
Soup and bread

Zdrave supe koje odgovaraju vašoj ishrani

Postoje ukusne i zdrave supe koje vam pomažu da izgubite i održite svoju težinu. Supa je odličan izvor korisnih vitamina i minerala. Zdrave supe takođe sadrže malo kalorija, masti i ugljenih hidrata. Evo 7 zdravih supa koje će se uklopiti u vašu ishranu.

potato soup potato soup wild garlic 2152254

1. Supa od povrća

Supa od povrća je jedna od najboljih supa za jelo. Supa od povrća se pravi od krompira, šargarepe, luka, mahune i zelenog graška. Kombinovana ishrana svakog povrća dodaje veliki broj vitamina i minerala vašoj prehrani. Krompir je dobar izvor kalijuma, a šargarepa obezbeđuje beta karoten. Luk je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima, dok mahune i grašak daju vlakna.

2. Paradajz supa

Paradajz supa je omiljena niskokalorična i nemasna hrana. Ima 0 kolesterola i malo ugljikohidrata. Dobra je supa za ručak ili večeru bez brige da ćete dodati mnogo kalorija. Paradajz supa je takođe odličan izvor likopena. Likopen je snažan antioksidans koji se nalazi u crvenom povrću kao što je paradajz.

3. Minestrone

Minestrone ima vrlo malo ugljikohidrata i kalorija. Pravi se od krompira, kukuruza, šargarepe, paradajza i drugog zdravog povrća. Kao i kod paradajz supe, minestrone obezbeđuje likopen. Minestrone je takođe dobar za dodavanje vlakana, proteina i gvožđa u vašu ishranu.

4. Supa od crnog pasulja

Supa od crnog pasulja je puna hranljivih sastojaka. Crni pasulj je mahunarka. Mahunarke pružaju esencijalne proteine ​​i vlakna koja su vam potrebna za održavanje vaše prehrane. Ova supa takođe ima veoma malo masti. Većina supa od crnog graha se pravi od luka, šargarepe i belog luka. Ovi sastojci vam pružaju antioksidanse, kao što su beta karoten i fitokemikalije. Oni se bore protiv slobodnih radikala i raka koji uzrokuju bolesti u vašem tijelu. Crni pasulj takođe ima antioksidanse. Ovi antioksidansi su slični onima koji se nalaze u tamnim bobicama.

5. Pileća supa od povrća

Supa od piletine i povrća odlična je za vašu ishranu. Ova supa je dovoljno krepka da se jede kao obrok. Sadrži velike količine proteina i vlakana kako bi vaš probavni trakt pravilno funkcionirao. Zdrav probavni trakt je neophodan za održavanje težine. Razgrađuje hranu i pretvara je u energiju. Ova energija je upravo ono što vam je potrebno da vježbate svaki dan.

6. Miso supa

Miso supa je japanski specijalitet koji se pravi od raznih sastojaka. Međutim, zdrava miso supa se pravi od tofua, zelenog luka i morskih algi. Morske alge sadrže sve hranjive sastojke lisnatog zelenog povrća, a tofu je dobar izvor proteina. Ova supa je dobra za dijetu sa malo masti.

7. Ćureća supa

Ćuretina je jedna od najboljih namirnica sa niskim sadržajem masti koju ćete jesti u svojoj ishrani. U kombinaciji sa bujonom sa malo natrijuma, ova super hrana je odlična za gubljenje težine ili održavanje nakon što postignete svoje ciljeve. Prepuna je proteina, vlakana, niacina i vitamina B6. Vitamin B6 održava vaš metabolizam nesmetanim razlaganjem masti, ugljenih hidrata i šećera.

Prilikom odabira bilo koje supe imajte na umu da čak i zdrave juhe mogu sadržavati visok natrij. Natrijum može dovesti do visokog krvnog pritiska i zadržavanja vode. Izbjegnite ove potencijalne probleme tako što ćete ne dodavati sol kupljenim supama ili domaćoj supi.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.